Zupa z kukurydzy z oliwą paprykową

Zupa z kukurydzy z oliwą paprykową

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 świeże kolby kukurydzy 
    • 3 ziemniaki 
    • 1 średnia cebula 
    • 50 g masła 
    • 400 ml bulionu warzywnego 
    • 200 ml śmietany kremówki 
    • 50 ml oliwy extra vergine
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 
    • 1 gałązka tymianku 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 1 łyżeczka cukru 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kukurydze obierz z liści i odetnij tylny kaczan. Przekrój kolby na pół lub nawet na 4 kawałki, aby łatwiej można było odciąć ziarna. Zetnij teraz nożem z każdej strony ziarna kukurydzy i przełóż je do miski. 

Obierz cebulę i pokrój drobno w kostkę. W szerokim rondelku podgrzej masło i dodaj cebulę. Szklij powoli, aż straci swój surowy zapach. W tym czasie obierz ziemniaki ze skórki i pokrój w kostkę, wielkości podobnej do ziaren kukurydzy. Ziemniaki oraz ziarna kukurydzy dodaj do smażonej cebuli i wymieszaj. Przypraw lekko solą i pieprzem. Wlej bulion warzywny i dodaj cukier. Gotuj powoli do miękkości. 

W małym rondelku rozgrzej lekko oliwę. Dodaj słodką paprykę w proszku oraz gałązkę tymianku. Czosnek zgnieć na desce szeroką częścią noża i dodaj do oliwy. Lekko podgrzewaj całość, aby oliwa przeszła smakiem dodatków. Ściągnij z ognia i zlej samą oliwę do naczynia. Taka aromatyczna oliwa jest idealna do przyprawiania zup, w tym kremów.  

Jak warzywa w zupie zmiękną, dolej śmietanę i ewentualnie przypraw do smaku. Wlej zupę do miseczki lub talerza i dekoracyjnie polej kilkoma kroplami oliwy.


Komentarze