Zupa z kurek

Zupa z kurek

  • 00:45
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 g kurek
    • 75 ml wody
    • 1 mała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 gałązka selera naciowego
    • 2 średnie ziemniaki
    • 1 łyżka masła
    • 1/4 szkl. śmietanki słodkiej 30%
    • 1/2 pęczka pietruszki
    • przyprawy: sól, sos sojowy, świeży pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w wodzie z solą, do miękkości, a następnie odcedź. Poczekaj aż przestygną i zmiksuj je na gładką masę. Seler umyj i drobno posiekaj, cebulę obierz i posiekaj w kostkę, czosnek obierz i drobno posiekaj.

Kurki zalej gorąca wodą, dodaj garść soli, wymieszaj, pozostaw na chwilkę, a następnie dokładnie przepłucz grzyby w zimnej wodzie i odcedź na sicie. Na patelni roztop masło (uważaj, aby się nie przypaliło) i podduś na nim kurki wraz z cebulką i czosnkiem (ok. 15 min).

Przełóż grzyby z czosnkiem i cebulką do garnka i zalej wodą. Dodaj posiekany drobno seler i zmiksowane ziemniaki. Dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym. Dokładnie wymieszaj i zagotuj całość. Na koniec zabiel śmietanką zupę i posyp drobno posiekaną natką pietruszki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze