Zupa z patisonów

Zupa z patisonów

  • 00:45
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 średniej wielkości patisony
    • 1 cebula
    • 1 marchewka
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki śmietany kwaśniej
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 szkl. wody
    • przyprawy: szczypta curry, pieprz cayenne, sól morska
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Patisony przekrój na połowy, wyjmij pestki z miękiszem. Łyżką lub nożem wyskrob cały miąższ ze ścianek patisonów i przełóż do garnka z cienkim dnem. Marchew obierz i umyj, pokrój w plastry, cebulę obierz i posiekaj. Warzywa dodaj do patisonów w garnku. Następnie dodaj masło i podsmaż na wolnym ogniu (ok. 10 min). Zalej wodą, dodaj sól i zagotuj ok. 20 min, aby składniki zmiękły. Czosnek posiekaj, dodaj do zupy, dodaj resztę przypraw i wszystko zmiksuj na mus. Następnie lekko podgrzej, przelej do miseczek i ozdób kropelkami śmietany oraz pietruszką. Zupę możesz podawać w skorupce po patisonach.


Komentarze