Zupa z pieczonej dyni z grzankami serowymi

Zupa z pieczonej dyni z grzankami serowymi

  • 00:45
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 kg dynia 
    • 3 cebule  
    • 2 czosnki 
    • 50 ml oliwy 
    • 50 g masła 
    • 2 gałązki tymianku 
    • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 
    • 150 ml śmietany kremówki 
    • 4 bułki pszenne 
    • 120 g sera gouda 
    • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Dynię umyj i pokrój na kawałki. Nożem zetnij twardą skórę, a łyżką usuń pestki. Potem pokrój dynię na jeszcze mniejsze kawałki. Przełóż ją do naczynia odpornego na wysoką temperaturę. Włącz piekarnik z funkcją grilla. Dynię posyp lekko solą i polej oliwą (część oliwy pozostaw do grzanek). Połóż na wierzchu gałązki tymianku i wstaw całość do pieczenia. Następnie obierz i pokrój drobno na kawałki cebulę oraz czosnek. W garnku podgrzej masło i dodaj cebulę z czosnkiem. Przypraw lekko solą i smaż powoli, aż się zeszkli i straci surowy zapach. 

Jak tylko dynia się zrumieni, wyjmij naczynie z piekarnika. Przełóż całą rumianą dynię do cebuli z czosnkiem. Wymieszaj razem i dolej bulion. Całość gotuj jeszcze 10 min. Bułki pokrój na grzanki. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Polej resztą oliwy i wstaw do piekarnika, aby grzanki się dobrze zrumieniły. Zetrzyj ser gouda na drobnych oczkach. Jak tylko grzanki nabiorą chrupkości i złotego koloru, posyp je serem i wstaw ponownie do zapieczenia. 

Zmiksuj dynię w garnku i wlej śmietankę. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.


Komentarze