Zupa z rzeżuchy

Zupa z rzeżuchy

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g kiełków rzeżuchy (z ok. 30 g nasionek)
    • 600 g ziemniaków
    • 1 i 1/2 l wywaru warzywnego
    • 3 liście laurowe
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • garść koperku
    • 100 ml śmietany do zup
    • ok. 250 zakwasu na żurek
    • przyprawy: sól, pieprz

    Dodatkowo do podania:

    • ser feta, ser kozi solankowy lub jajka ugotowane na twardo
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

6–7 dni przed ugotowaniem zupy wysiej nasionka rzeżuchy. Możesz to zrobić wysypując je na wilgotną watę lub ligninę. Rzeżuchę codziennie spryskuj świeżą wodą.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zalej wywarem. Gotuj wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi ok. 10 minut, do miękkości ziemniaków. Wyciągnij z wywaru liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj kiełki i zagotuj. Całość zmiksuj. Dodaj zakwas – tyle, aby zupa była odpowiednio kwaśna i śmietanę. Całość wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem oraz koperkiem.

Zupę podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo lub serem - feta lub kozim solankowym.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze