Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 120 g soczewicy czerwonej
    • 1 cebula
    • 4 płaskie łyżki przyprawy typu „vegeta” lub 2 kostki rosołowe wołowe
    • 50 g masła
    • 1 i ¼ l wody
    • szczypta posiekanej świeżej mięty
    • ½ pęczka natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Soczewicę wypłucz dobrze w zimnej wodzie. Do gotującej się wody wsyp wypłukaną soczewicę.  Dodaj sól, 4 łyżeczki vegety i drobno pokrojoną cebulę zeszkloną na maśle. Gotuj, aż soczewica stanie się miękka (do powstania musu).

Przed podaniem posyp zupę łyżką posiekanej pietruszki i szczyptą posiekanej świeżej mięty.

Jeżeli nie używasz w swojej kuchni produktów instant, ugotuj własny rosół wołowy lub drobiowy. Pamiętaj, aby przed zalaniem soczewicy rosołem wyjąć z niego warzywa.


Komentarze