Zupa ziemniaczana z kurkami i szafranem oraz grzankami z pasztetówką

Zupa ziemniaczana z kurkami i szafranem oraz grzankami z pasztetówką

  • 00:50
  • 7 porcji
  • 208 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 700 g sałatkowych ziemniaków (typ kulinarny A)
    • 200 g kurek 
    • 1 łyżka masła
    • 3 szalotki
    • 1 duża marchewka
    • 1½ l bulionu jarzynowego
    • szczypta szafranu
    • 150 g dobrej pasztetówki (np. z gęsiną)
    • szczypta majeranku
    • 4 kromki ciemnego żytniego chleba
    • 2 łyżki klarowanego masła
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W garnku rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy posiekaną szalotkę, szklimy ją.

2

Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w kostkę marchew i oczyszczone kurki (jeśli małe – to w całości, duże – przekrojone na pół).

3

Mieszając, dusimy kilka minut, wlewamy bulion, dodajemy szafran. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 minut, doprawiając na końcu solą i pieprzem.

4

Pasztetówkę wyciskamy z jelita do miseczki, doprawiamy majerankiem i pieprzem, mieszamy.

5

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane PORADA KONTEKSTOWA - KLAROWANIE, rumienimy z obu stron kromki chleba, odsączamy w ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Smarujemy pasztetówką, kroimy w kosteczkę. Kładziemy grzanki do każdej porcji, podajemy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze