Żur staropolski na zakwasie z przepisem na zakwas

Żur staropolski na zakwasie z przepisem na zakwas

  • 01:30
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Zakwas:

    • 200 g mąki żytniej razowej
    • 1 l przegotowanej letniej wody
    • 4 ząbki czosnku
    • piętka razowego chleba

    Żur:

    • 600 g kiełbasy
    • 2 duże pietruszki
    • 2 marchewki
    • 1 duży seler
    • 1 por
    • 12 suszonych grzybów
    • 4 ząbki czosnku
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj dwulitrowy słoik i gazę. Mąkę wsyp do słoika, dołóż czosnek i zalej przegotowaną, letnią wodą. Na powierzchni płynu połóż piętkę razowego chleba i przykryj słoik gazą. Odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Ukiszony żur można przelać do butelek i przechować przez kilka dni w lodówce.

Marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz i pokrój na kawałki. Pora opłucz i przekrój na pół. Warzywa, grzyby i kiełbasę włóż do garnka z zimną wodą (1,5 l). Gotuj przez godzinę na średnim ogniu. Następnie odcedź wywar. Grzyby i kiełbasę pokrój na kawałki. Do wywaru dodaj 1 l ukiszonego żuru (przed dodaniem przecedź zakwas przez grube sito). Czosnek rozetrzyj w moździerzu z łyżeczką soli i dodaj do żuru. W razie potrzeby dopraw solą. Dodaj pokrojone grzyby i kiełbasę.


Komentarze