Żur z chrzanem na wędzonce

Żur z chrzanem na wędzonce

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Zakwas:

    • 200 g mąki razowej
    • 2 ząbki czosnku
    • skórka z razowego chleba
    • około 0,75 l wody

    Żur:

    • 500 g różnych wędlin
    • 2 litry wody, w której gotowały się kiełbasy lub szynki
    • 2 szklanki zakwasu
    • 2 łyżki świeżo grubo tartego chrzanu
    • 5 ząbków czosnku
    • pół łyżki cukru
    • łyżeczka pieprzu
    • łyżeczka soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mąkę wsypuję do kamionki lub emaliowanego garnka, dodaję 2 roztarte ząbki czosnku i skórkę z razowego chleba. Zalewam, mieszam i przykrywam płótnem lub gazą. Odstawiam w ciepłe miejsce na 3 dni. Wędliny kroję w paseczki, zalewam wodą, wlewam zakwas, dodaję chrzan.
Czosnek rozcieram z solą i dodaję do zupy. Wsypuję pozostałe przyprawy i zagotowuję.
Do żuru dodaję jajka na twardo. Smacznego.


Komentarze