Żur z suszonymi grzybami

Żur z suszonymi grzybami

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 szklanek wody
    • 30 dag wędzonego surowego boczku dobrej jakości
    • 2 szklanki gotowego zakwasu
    • 5-6 suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
    • włoszczyzna (2 marchewki, spory korzeń pietruszki, por, kawałek selera)
    • 1 cebula średniej wielkości
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
    • natka pietruszki do posypania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Marchewki, korzeń pietruszki i selera obierz, umyj, pokrój na spore kawałki. Pora umyj, dokładnie pod bieżącą wodą. Warzywa zalej 6 szklankami zimnej wody, dodaj opłukane suszone grzyby i gotuj na małym ogniu do miękkości. Obraną cebulę drobno posiekaj.

Boczek pokrój na małą kostkę, włóż na patelnię i cały czas mieszając smaż na średnim ogniu, aż zacznie robić się złocisty, wtedy dodaj cebulę i smaż na małym ogniu, aż się zeszkli.

Z wywaru wyjmij warzywa (nie będą już potrzebne) i grzyby. Grzyby po lekkim przestudzeniu pokrój na cienki paski i ponownie dodaj do wywaru. Do garnka wlej zakwas, dodaj podsmażony boczek z cebulę, doprowadź do wrzenia. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Podawaj udekorowany natką pietruszki. Najlepiej smakuje z wiejskim chlebem.


Komentarze