Żurawinowe mleczko sojowe z sosem żurawinowym

Żurawinowe mleczko sojowe z sosem żurawinowym

  • 02:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 ml mleka sojowego 
    • 1 łyżeczka agaru  
    • 1/4 laski wanilii
    • 80 g cukru brązowego
    • 40 g żurawiny suszonej

    Sos:

    • 100 ml białego wina 
    • 50 g  żurawiny świeżej lub mrożonej
    • 60 g cukru 
    • 1 g wanilii 
    • 3 g imbiru 
    • 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 2 gałązki mięty do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mleko sojowe zagotuj z żurawiną. Zostaw owoce, aby oddały aromat do mleka. Wanilię przekrój i wyskrob ziarna. Przecedź mleko z żurawiny i dodaj do niego cukier i wanilię. Agar rozpuść w niewielkiej ilości wody i następnie dodaj do mleka. Wymieszaj całość i wstaw ponownie do zagotowania. Agar rozpuszcza się dopiero w temp. 80˚C, więc mleko gotuj lekko przez ok. 3–4 minuty. 

Mleko przelej do szklanek i odstaw do ostygnięcia w chłodne miejsce. W tym czasie zagotuj białe wino i dodaj żurawinę. Gotuj lekko przez ok. 5 minut, potem dodaj cukier i wanilię. Imbir obierz i pokrój w cienkie paseczki. Dodaj do żurawiny i gotuj jeszcze przez chwilę. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w niewielkiej ilości wody. Zagęść żurawinę mąką ziemniaczana do konsystencji luźnego kisielu. Odstaw do ostygnięcia.  Zastygnięte mleczko sojowe polej teraz sosem z wierzchu i dekoruj listkiem mięty.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze