Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie

  • 00:55
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Zakwas:

    • 1/2 szkl. mąki żytniej (najlepiej żurkowej)
    • 2 łyżki otrębów żytnich
    • kromka chleba razowego
    • 2–3 ząbki czosnku
    • 2 liście laurowe 
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • 3–4 ziarenka pieprzu
    • 2 i 1/2 szkl. letniej wody

    Żurek:

    • jarzynka (marchew, seler, pietruszka, cebula)
    • 3–4 ziemniaki 
    • 2 suszone grzyby
    • 3 szkl. zakwasu
    • tarty chrzan (po łyżeczce na porcję)
    • liść laurowy
    • ziele angielskie
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do wyparzonego słoika wsyp mąkę i otręby żytnie. Zalej wodą i lekko zamieszaj. Dodaj przyprawy i obrane ząbki czosnku. Na koniec dołóż połamaną kromkę chleba razowego. Zakryj słoik lnianą ściereczką i odstaw na 3–5 dni. Im dłużej zakwas stoi, tym ma większą moc.

Kiedy zakwas jest już gotowy, możesz zrobić żurek. Z zakwasu usuń chleb, czosnek i przyprawy. W garnku zagotuj wodę. Dodaj obrane jarzyny, grzyby i przyprawy. Po 35 minutach gotowania dodaj pokrojone na kawałki ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną, wtedy dodaj wymieszany zakwas. Poczekaj, aż żurek zacznie wrzeć i gotuj go jeszcze przez ok. 5 minut. Gotując żurek z zakwasem, musisz pamiętać o mieszaniu, ponieważ mąka z zakwasu lubi się przypalić.

Kiedy zupa jest już gotowa, nałóż porcje żurku na talerze. Z warzyw nakładaj tylko ziemniaki i marchewkę. Na każdej porcji połóż łyżeczkę chrzanu.


Komentarze