Żurek świąteczny z wędzonym łososiem dekorowany kremem chrzanowym

Żurek świąteczny z wędzonym łososiem dekorowany kremem chrzanowym

  • 00:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 ml zakwasu żurkowego
    • 700 ml wywaru warzywnego
    • 50 g chrzanu
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 ziele angielskie
    • 1 listek laurowy
    • 200 ml śmietanki
    • 2 g majeranku
    • 1 cebula biała
    • 30 g masła
    • 120 g łososia wędzonego
    • 20 g grzybów suszonych
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Grzyby przesyp do rondelka i zalej 200 ml wody. Gotuj do miękkości ok. 15 minut. W drugim garnku zagotuj wywar warzywny, dodaj od razu liść laurowy oraz ziele angielskie. Obierz czosnek i posiekaj, następnie dodaj do wywaru. Łososia wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE pokrój na plasterki – połowę z nich pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do wywaru.

Ugotowane grzyby odcedź i pokrój w paski. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę, następnie dodaj grzyby i razem lekko podduś. Wlej łyżkę wazową wywaru do smażonej cebuli i grzybów, aby wzmocnić jeszcze smak. Następnie wszystko przelej do zupy.

Wstrząśnij zakwasem w butelce i wlej do gotującej się zupy – zamieszaj. Żurek powinien być lekko gęsty. Dopraw teraz zupę chrzanem i majerankiem, a następnie wlej śmietankę. Całość przypraw jeszcze do smaku solą i pieprzem według potrzeb. Zupę przelej na talerz i udekoruj plasterkami wędzonego łososia.


Komentarze