Żurek w chlebie

Żurek w chlebie

  • 03:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    na chlebki:

    • 1 kg mąki pszennej
    • 2 szklanki ciepłej wody
    • 3 łyżeczki soli
    • 2łyżki oleju
    • 40 g drożdży
    • 1 białko

    dodatkowo:

    • 1 żółtko wymieszane z 2 łyżkami wody do posmarowania

    na żurek:

    • żurek w torebce
    • kiełbasa biała
    • 3-4 jajka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 10 minut. Pozostałe składniki mieszamy, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto, następnie odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( na ok. 1,5 godziny). Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 7 części, formujemy chlebki i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Chlebki smarujemy żółtkiem z wodą i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 25 minut.

Żurek przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, białą kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do żurku. Jajka gotujemy na twardo, po ostygnięciu ubieramy ze skorupek i dzielimy na pół. W chlebkach po ostygnięciu wycinamy dziurę na wierzchu i wyjmujemy środek chlebka, nalewamy żurku, podajemy z jajkiem.


Komentarze