Żurek w chlebie

Żurek w chlebie

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 0,4 l zakwasu żytniego
    • 200 g boczku wędzonego
    • 200 g białej surowej kiełbasy
    • 4 chleby na żurek
    • 2 jajka
    • 200 ml śmietanki 30%
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka majeranku
    • 1 płaska łyżka chrzanu
    • 2–3 suszone grzyby
    • 2 liście laurowe
    • 2 gałązki natki pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Z chlebków odetnij górną cześć, tworząc wieczka. Wyjmij część miąższu i przełóż do garnka. Dodaj ok. 2 litry wody, suszone grzyby i liść laurowy. Gotuj całość, aż miąższ się całkowicie rozklei. Dzięki temu żurek nabierze wyjątkowego aromatu.

Do gotującego się wywaru włóż białą kiełbasę i parz przez ok. 10 minut. Wywar nie może się gotować, bo kiełbasa popęka. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Boczek wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE pokrój w paseczki. Na szerokiej patelni podsmaż wędzony boczek i, jak tylko się zrumieni, odlej do osobnego naczynia nadmiar tłuszczu. Dodaj cebulę i czosnek. Podsmaż razem.

Kiełbasę z gotowania wyjmij i odłóż na półmisek. Do wywaru z grzybów i kiełbasy dodaj zrumieniony boczek i gotuj powoli jeszcze kilka minut. Zapraw wywar zakwasem żurkowym i zagotuj. Dodaj majeranek i chrzan do smaku. Następnie wlej śmietankę i przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do zupy – odświeży ona smak żurku. Jajka ugotuj na twardo, obierz z łupiny i przekrój na ćwiartki. Jajka rozłóż w chlebkach i pokrój w plasterki białą kiełbasę. Wlej żurek i nakryj wieczkiem z chleba.


Komentarze