Żurek wegetariański

Żurek wegetariański

  • 01:15
  • 3 porcje
  • 260 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1/2 selera
    • 1 por
    • 4 grzybki suszone
    • 3 l wody
    • 3 liście laurowe
    • 5 ziarenek ziela angielskiego
    • 2 ząbki czosnku
    • 500 ml zakwasu na żur (możesz kupić lub zrobić; składniki na zakwas znajdziesz poniżej)
    • 100 ml śmietany do zup
    • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka lub 1 łyżeczka świeżego chrzanu
    • 1 łyżka majeranku
    • przyprawy: sól, pieprz

    Zakwas:

    • 1 szkl. mąki żytniej razowej
    • 500 ml ciepłej wody przegotowanej
    • 1 kromka chleba żytniego
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 liście laurowe
    • 5 ziarenek ziela angielskiego
    • wyparzony słoik
    • kawałek gazy
    • gumka recepturka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jeżeli chcesz samodzielnie zrobić zakwas, przesyp do słoika mąkę, przyprawy i czosnek. Wlej wodę i wymieszaj. Chleb zawiń w gazę i dodaj do słoika. Przykryj słoik gazą i zabezpiecz gumką. Przestaw słoik w ciepłe miejsce. Zakwas mieszaj raz dziennie. Po 2 dniach usuń gazę z chlebem. Zakwas będzie gotowy po 4–6 dniach. Po tym czasie sprawdź kwaśność zakwasu i jeśli jest już wystarczająco kwaśny, przenieś go do lodówki. Możesz go tam przechowywać do 2 tygodni.

Warzywa na wywar obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do warzyw ziele angielskie, liście laurowe, grzyby oraz czosnek. Zalej wodą i gotuj przez ok. 40 minut. Przecedź wywar. Dodaj do wywaru 1 łyżkę majeranku oraz stopniowo zakwas (przed dodaniem wstrząśnij butelką lub zamieszaj). Dodaj tyle zakwasu, aby uzyskać odpowiednią dla siebie kwaśność. Całość gotuj ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, chrzanem oraz dodaj śmietanę.

Żur możesz podać z połówkami ugotowanego na twardo jajka lub serem – fetą lub twarogowym kozim.


Komentarze