Żurek wigilijny

Żurek wigilijny

  • 02:00
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 litr żurku w butelce
    • 1 litr wody
    • 300 g kiełbasy białej surowej
    • 150 g boczku wędzonego
    • 1 cebula
    • 4 ząbki czosnku
    • 4 jaja
    • 1 łyżeczka chrzanu
    • 50 ml oliwy
    • 300 ml gęstej, słodkiej śmietany 30% lub 36%
    • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do garnka wlej wodę i żurek z butelki, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodaj białą, surową kiełbasę i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Wystudź i obierz ze skorupki. Cebulę i boczek wędzony pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na oliwie i dodaj do gotującej się zupy.

Całość gotuj przez 35 - 40 min. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, sól, pieprz i majeranek. Zabiel zupę śmietaną.

Ugotowane jajka pokrój wzdłuż na pół, natomiast kiełbasę z żurku w plasterki. Ułóż w miseczkach i zalej gotową zupą.

Zamiast używać żurku w butelce, możesz też przygotować go samodzielnie: 1 szklankę mąki żytniej wsyp do garnka, wlej 750 ml ciepłej wody i wszystko wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia, a następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Wymieszaj wszystko i podstaw na 3 dni w temperaturze pokojowej.


Komentarze

  • 2014-11-18 Kasia

    malo wigilijny z kielbasa....