Żytni chleb litewski na maślance

Żytni chleb litewski na maślance

  • 03:30
  • 12 porcji
  • 323 kcal
  • Trudny

Składniki

    • ​12 szklanek żytniej mąki
    • 3 łyżki cukru
    • 50 g świeżych drożdży
    • 1 l maślanki
    • 2 łyżki kminku
    • 100 ml piwa
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Podgrzewamy maślankę do temperatury ok. 30°C, dodajemy pokruszone drożdże wraz z cukrem i odstawiamy na 15 minut.

2

Przelewamy zaczyn do miski, dodajemy połowę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

3

Dodajemy pozostałą mąkę, kminek, sól, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto do momentu, aż przestanie się kleić i zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

4

Wilgotnymi dłońmi na oprószonej mąką stolnicy formujemy dwa podłużne bochny chleba, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

5

Smarujemy od góry ciasto piwem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 2 godz. Po wyjęciu z pieca ponownie smarujemy chleb od góry piwem, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wystygnięcia.


Komentarze

  • 2015-09-22 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Naszym zdaniem taka mąka nie powinna wpłynąć na przygotowanie chleba. Trzeba jednak pamiętać, że chleb upieczony z mąki żytniej jest mniej puchaty niż z pszennej.

  • 2015-09-22 Agnieszka Kanafa

    Użyłam mąki żytniej natomiast na opakowaniu był symbol termomiksu i przepis na chleb robiony właśnie w termomiksie. Być może to akurat nie ma znaczenia.

  • 2015-09-22 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Agnieszko, dodanie otrębów do mąki powoduje, że ciasto traci swą wilgotność i robi się suche, a wtedy ciężko się ugniata. W Twojej wersji chleba było ich odrobinę za dużo ;) Ciasto drożdżowe wymaga naprawdę dobrego wyrobienia, aż do bólu ramion :) Pytałaś też o rodzaj mąki - czy zamiast żytniej użyłaś innej?

  • 2015-09-17 Agnieszka Kanafa

    Czy rodzaj mąki jest istotny? Bo wyszedł mi taki gnieciuch, że po wystygnięciu nie dało się go jeść. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem tylko zamiast kminku, któego nie lubię wrzuciłam ok. pól szklanki ziaren słonecznika, dyni, siemienia lnianego i otrąb pszennych. ale nie sądzę aby to było przyczyną. W ogóle strasznie ciężko zagniatało się ciasto i nie było gładkie.

  • 2015-09-09 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Chleb pieczemy na grzałkach dolnych i górnych, bez termoobiegu. Czas pieczenia i temperatura jest akuratna, by wyszedł nam chrupiący chlebek.

  • 2015-09-05 Agnieszka Kanafa

    Czy piecze się na termoobiegu, czy na grzałkach dolnej i górnej? I czy podana temperatura 190 stopni nie jest za niska, a czas 2h za długi?

  • 2015-09-05 Agnieszka Kanafa

    Czy pieczemy na termoobiegu, czy tylko przy użyciu grzałek? Czy 190 stopni to nie za nisko? Czy czas 2h to nie za długo?

  • 2015-03-18 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Szklanka mąki żytniej to ok. 140 g, czyli do zrobienia chleba z powyższego przepisu potrzebuje Pani ok. 1,6 kg mąki. Udanych wypieków :)

  • 2015-03-17 miłośniczka domowych wypieków

    Szklanka szklance nierówna. Ile zatem gram mąki powinno się użyć do tego przepisu? Będę wdzięczna za odpowiedź.

  • 2014-09-28 izalor4

    chlebek wyszedł wyśmienity super .Moja rodzina uwielbia jak piekę ten chlebek polecam super przepis