Żytni chleb litewski na maślance

Żytni chleb litewski na maślance

  • 03:30
  • 12 porcji
  • 323 kcal
  • Trudny

Składniki

    • ​12 szklanek żytniej mąki
    • 3 łyżki cukru
    • 50 g świeżych drożdży
    • 1 l maślanki
    • 2 łyżki kminku
    • 100 ml piwa
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Podgrzewamy maślankę do temperatury ok. 30°C, dodajemy pokruszone drożdże wraz z cukrem i odstawiamy na 15 minut.

2

Przelewamy zaczyn do miski, dodajemy połowę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

3

Dodajemy pozostałą mąkę, kminek, sól, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto do momentu, aż przestanie się kleić i zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

4

Wilgotnymi dłońmi na oprószonej mąką stolnicy formujemy dwa podłużne bochny chleba, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

5

Smarujemy od góry ciasto piwem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 2 godz. Po wyjęciu z pieca ponownie smarujemy chleb od góry piwem, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wystygnięcia.


Komentarze